Wat een kapotte deur over leren vertelt

Wat is leren?

Tijdens mijn stagereis naar en door Nepal deed ik onderzoek op een kleine dorpsschool in de bergen. Helaas gold mij studenten OV daar niet en reed ik op mijn fiets, zowel tijdens de moesson als de zomer, de berg op.
Eenmaal aangekomen zag ik de docenten in hun rode jurken al op plein rondlopen en milk-tea drinken. Dat deden ze wel vaker en daarbij; het uitzicht op de Himalaya-range was die dag weer prachtig helder.

Deze dag zou ik op huisbezoeken gaan en één van de docenten vertaalde mijn verhaal aan Raj Kumar (11 jaar). Hij bracht me naar zijn huis later die dag aan de andere kant van de berg.
(Is gelukkig maar 2 uur lopen).

Zijn zusje is al twee weken niet op school en ik maak een documentaire over de levens van 5 van de kinderen van de school. Eenmaal aangekomen zit het meisje wat ik zocht in de deuropening. Eigenlijk moet ik zeggen het deurgat, met om haar heen ongeveer 30 kippen als ik snel tel.
Ik vraag haar, via haar broer, waarom ze niet op school was en Raj Kumar begint in gebroken Engels te vertellen: “De deur van het huis is een tijdje geleden kapot gegaan en we hebben geen geld voor een nieuwe. Mijn broers zijn wel naar school en mijn ouders werken op het land. Ik blijf nu op het huis passen en zorg dat de kippen niet naar binnen komen om ons eten op te eten”.

Ik lach haar verwonderd toe. Natuurlijk, een kapotte deur, dat is ook van invloed op leren…!

Klik hier als u wilt doneren !